czwartek, 02 sierpień 2012 07:44

Instalacja ławek UNIRE/UNITE w Rzymie

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
W Rzymie w ramach projektu przeznaczonego dla młodych architektów powstała letnia instalacja UNIRE / UNITE. Instalacja jest odpowiedzią na kiepski stan zdrowia mieszkańców i oferuje alternatywne rozwiązanie dla tradycyjnych mebli miejskich. Projektanci uważali, że należy koniecznie przemyśleć, przyczynić się do zmiany trybu życia, który jest głównie siedzący na bardziej sprzyjający zdrowiu.

Młodzi architekci połączyli dwie dyscypliny architekturę i terapię ruchem dążąc do połączenia promocji zdrowia z integracja społeczną. Projekt ten jest odzwierciedleniem ich filozofii. 
Instalacja UNIRE/UNITE jest dostępna bez ograniczeń dla wszystkich. Instalację tworzy długa ławka, system siedzisk umieszczonych na zboczu zielonego trawnika, wykorzystują jego nierównomierne ukształtowanie. Ławka składa się z wielu drewnianych elementów, stale zmieniających swój kształt i wykończonych różnymi materiałami, powierzchniami służących do siedzenia lub leżenia. Te różne formy zrodziły się z badań ergonomii, mając na celu nie tylko zapewnienie wygodnej pozycji siedzącej, ale pozwolić też odwiedzającym aby stali się bardziej świadomi swojego ciała. Można korzystać z instalacji korzystając z wielu ćwiczeń gimnastycznych inspirowanych jogą. Wzdłuż ławki umieszczone są specjalne kody QR, przekierowujące na stronę internetową z dokładnymi instrukcjami, która część ławki jakim ćwiczeniom może służyć Ze stroną internetową można się połączyć za pomocą smartfonów. Instalacja służy integracji pomiędzy przestrzenią miejską a ciałem odwiedzającego. Do jej powstania wykorzystano innowacyjne rozwiązania. Droga pomiędzy siedziskami wykonana jest z gumy pozyskanej z recyklingu, natomiast tapicerowane siedziska wykonane zostały z betonowego płótna.

Instalację uzupełnia jeszcze system winorośli i zraszacze wody, które oferują cień i chłód podczas ciepłych letnich dni oraz duże, świecące napisy UNIRE/UNITE zajmujące całą powierzchnię placu, oświetlając miejsce w godzinach wieczornych.

Zdjęcia: Courtesy of Fondazione MAXXI © Cecilia Fiorenza

Czytany 1040 razy Ostatnio zmieniany poniedziałek, 16 wrzesień 2013 12:21

Artykuły powiązane

Media

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.