wtorek, 28 czerwiec 2016 13:28

Kolizja pomiędzy starym a nowym w małej architekturze w Sztokholmie

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Pracownia projektowa Nivå Landskapsarkitektu miała odnowić Sätra Centrum w Sztokholmie: Ideą projektu dla Sätra Centrum było opracowanie i udoskonalenie lokalnych walorów podmiejskiego centrum. Sätra Centrum zostało zbudowane w 1960 roku, a nowy projekt miał na celu odnowienie powierzchni przy jednoczesnym zachowaniu jego formy typowej dla czasów jego powstania.

Do placu przylegają stare budynki co powodowało, że powstała ciekawa kolizja pomiędzy starą architekturą a koncepcją nowej. Na szczęście architektom udało się znaleźć odpowiedni kompromis, nadając współczesnym elementom ozdobniki dzięki czemu nie ma zgrzytów estetycznych.

Centralnie na placu z kostki utworzono coś na kształt dywanu bogatego w ornamenty. Dookoła ustawiono wiele ławek miejskich wykonanych z płaskownika. Aby efekt nie był zbyt surowy, w formie ławek znajdziemy wiele obłości natomiast sama konstrukcja jest dość surowa. Do konstrukcji ławek użyto surowego drewna malowanego tylko olejem bezbarwnym, natomiast nogi ławek wykonano z blachy ocynkowanej niemalowanej.

Na placu znalazło się również miejsce dla oryginalnych w swojej formiekrat pod drzewa. Karty pod drzewa zostały wykonane z płaskowników giętych przypominających kształtem blachy perforowane. Pomiędzy kratami i dywanem porozrzucane zostały siedziska w kształcie sześcioboku a także stojaki rowerowe wykonane z rury okrągłej w kształcie odwróconej litery U.

Końcowy efekt w pełni spełnił oczekiwania, stworzono współczesną mała architekturę, minimalistyczną ale z ozdobnikami, sprawiającymi, że dobrze komponuje się w otoczeniu starych budynków.

Zdjęcia - Anders Karlen
Czytany 737 razy Ostatnio zmieniany wtorek, 19 lipiec 2016 13:44

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.