środa, 21 styczeń 2015 00:00

Ławki parkowe, most dla pieszych i amfiteatr z odzysku

Napisał
Oceń ten artykuł
(1 głos)

Projekt umożliwił studentom architektury praktycznie zbadać swoją wiedze i umiejętności a zarazem wesprzeć lokalna społeczności podnosząc jakość jej życia pod kątem architektonicznym. Projekt zakładał kompletna przebudowę dzielnicy poindustrialnej i stworzenie publicznego parku. Tak powstała muszla koncertowa, scena z rampą, część wypoczynkowa, zadaszoną przestrzeń sterowania dźwiękiem i światłem oraz kładkę dla pieszych.

Przed sceną ustawiono mnóstwo ławeczek parkowych bez oparcia tak aby zapewnić im większą funkcjonalność. Z tyłu muszli koncertowej wybudowano taras drewniany z którego wyrastają jak drzewa ławeczki. W tym samym stylu wybudowano samo zadaszenie muszli koncertowej, ona też wygląda jakby wyrastała z ziemi. Wszystkie ławki ustawiono tak względem innych obiektów aby w godzinach korzystania z nich padał jak największy cień i aby zapewniony był komfort użytkowników.

Wcześniej miejsce to stało długo opuszczone, kiedyś był tam magazyn przemysłowy. Materiały z rozbiórki magazynu zostały ponownie wykorzystane do budowy amfiteatru i ławek, a fundament na którym stał magazyn jest teraz fundamentem dla całego obiektu. Można więc spokojnie powiedzieć, że projekt powstał z dbałością o środowisko naturalne.

Projekt - design/buildLAB, zdjęcia - Jeff Goldberg/ESTO

Czytany 1967 razy Ostatnio zmieniany piątek, 30 styczeń 2015 14:35

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.