środa, 04 grudzień 2013 09:22

Ławki parkowe zamiast ścian w ogrodzie rzeźby

Napisał
Oceń ten artykuł
(1 głos)
Berggruen Muzeum, znajduje się w Berlinie od 1996 roku, w ramach planu rozbudowy postanowiono na jednym z dziedzińców muzeum stworzyć ogród rzeźby. Cały ogród budowę ma bardzo prostą jest to bowiem duży prostokątny trawnik. Północne i południowe krańce ogrodu sa utworzone przez roślinność, natomiast jego wschodnie i zachodnie brzegi zostały zdefiniowane przez drewniane ławki, które biegną wzdłuż całej długości środkowej części ogrodu.
Zachodnie ławki, z wysokim oparciem oddzielają ogród od parkingu znajdującego się tuż za nim. Wschodnie ławki, posiadają dwa poziomy, pokonująć różnicę wysokości pomiędzy nowym ogrodem a sąsiednim podwórzem. Ławki te zostały pomyślane tak sprytnie, że uskok ławki, powstały w wyniku różnicy poziomów stanowi równocześnie oparcie ławki, wygląda to bardzo ciekawie.

Ogród jest otwarty dla odwiedzających codziennie w godzinach otwarcia muzeum. Plac ma również służyć jako trzeci powierzchnia wystawiennicza muzeum, która będzie widoczna z nowych szklanych pergoli łączących budynki muzeum. Dzięki ławkom znajdującym się po obu stronach placu będzie można długo i wygodnie kontemplować ekspozycje.

Ogród został zaprojektowany przez berlińskie biuro projektowania zieleni Planorama Landschaftsarchitektur i dopiero co został otwarty, czyli w marcu 2013. Fotografie - Hanns Joosten.

Czytany 2949 razy Ostatnio zmieniany środa, 04 grudzień 2013 11:38

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.