wtorek, 12 kwiecień 2016 08:50

Pasywny budynek szkolny w Oslo

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

W Norwegi stojaki rowerowe montuje się na trawie.

Budowa szkoły podstawowej i średniej na około 800 uczniów, z towarzysząca halą sportową na bardzo zwartym i pochyłym terenie wymagała innowacyjnej współpracy między głównym architektem i architektem krajobrazu w odniesieniu do lokalizacji budynku i projektowania uniwersalnego. Głównym celem w projekcie było tak zaprojektować wszystko aby różnica wysokości aż 18 metrów mogła być wartością dodatnią a nie ujemną zarówno dla budownictwa jak i projektu krajobrazu.

Przestrzeń wymogła na projektantach a by halę sportową wbudować w teren, a jej dach wykorzystać jako zewnętrzną przestrzeń miejską. Na dachu usytuowano boisko do gry w piłkę.

Obszary parkingu były minimalne, a parkingi dla rowerów były priorytetem, tak więc ustawiono je na trawniku. Tak, stojaki rowerowe zamontowano na trawie. Przez co zapewniono uczniom jednocześnie bezpośredni kontakt z naturą. Szkoła ma profil naukowy, jej głównym celem jest stymulowanie ciekawości i zdumienia ucznia, a wszelkie nowe obiekty powinny to wspierać.

Jest to pierwszy pasywny budynek szkoły w Oslo. Do budowy wykorzystano materiały przyjazne dla środowiska i transportu. Ogólnie projekt jawi się jako uniwersalnie zaprojektowana i przyjazna dla środowiska przestrzeń z uwzględnieniem odpowiedniego kontekstu, pomimo, że naturalne warunki temu nie pomagały.

Projekt Østengen & Bergo Landscape Architects
Zdjęcia - Jiri Havran

Czytany 1063 razy Ostatnio zmieniany wtorek, 12 kwiecień 2016 08:59

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.