czwartek, 07 grudzień 2017 10:59

Piękne ławki zewnętrzne z widokiem na przyrodę

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Piękne ławki zewnętrzne z widokiem na przyrodę Piękne ławki zewnętrzne z widokiem na przyrodę
Sytuacja krajobrazowa na terenie kampusu LTH (Duża uczelnia techniczna w Szwecji) to duże, zielone pole, łagodnie opadające na wschód. Ziemia która zajmuje kampus była kiedyś uprawiana. Kiedy uniwersytet osiedlił się tutaj w 1961 r., głównym celem było otwarcie wysokiej klasy szkoły dla wydziałów technicznych, w tym architektury, na szwedzkim południu. Dzisiaj LTH oferuje wyższe wykształcenie dla 10 000 studentów. Architektem był Klas Anselm. Kampus stanowi dziś 12 budynków: uproszczone, czerwone bryły z cegły, rozsypane po zboczu w dość ustronnych miejscach. Władze szkoły wierzyły w szybki wzrost, a plan zakładał, że pojedyncze budynki będą się rozbudowywały i staną bliżej siebie niż pierwotnie. Szkoła się rozwijała, ale nie w takim stopniu, w jakim władze jednostki planowały, w celu zmian podjęto sensowny dialog. Rezultatem był estetyczny, ale rozstrzelony kampus. Brak gęstości, która może zapewnić bogate życie społeczne, jest oczywistym minusem. Powstał nowy projekt, który miał na celu stworzyć lekarstwo na te niedociągnięcia.

Przestrzeń kampusu jest raczej anonimowa i często smagana wiatrem. Jest jednak pewna jego część, która się wyróżnia; obszar wokół dwóch stawów. Są to pozostałości po starym kamieniołomie z gliny, dawniej używanym do dostarczania materiałów do produkcji cegieł. Klimat tutaj różni się od reszty kampusu, bujna roślinność chroni przed wiatrem, a bliskość wody dodaje mu walorów. Wydawało się to dobrym początkiem nowego centrum społecznego w szkole. Przez lata brakowało tej jakości.

Koncepcja krajobrazu polegała na tym, aby strome brzegi stawów były dostępne, ale w różny sposób. Celem było stworzenie społecznie atrakcyjnych miejsc i promenad wokół stawów. Zachodnia krawędź większego stawu oferuje miejsca, w których można się zatrzymać, usiąść na ławkach parkowych, cieszyć się widokiem, spotkać się z przyjaciółmi i kolegami. Tutaj tarasy słoneczne i platformy znajdują się wysoko nad wodą, blisko krawędzi. Strona wschodnia jest przeciwieństwem. Jest wyposażona w kręte deptaki i składa się z mniejszych przestrzeni służących interakcjom społecznym. System klatek schodowych biegnie w górę i w dół zgodnie z formą ukształtowania terenu, w niektórych miejscach sięgając aż do wody.

Zarówno konstrukcja jak i materiały obu stron różnią się również. Strona zachodnia z tarasami wykonana jest z drewnianych desek. Trzy tarasy mają nazwy: hol, pergola i sala balowa. Wschodnia strona to konstrukcja stalowa podobna do tych które można znaleźć na placach budowy, odzwierciedlającym zawartość niektórych programów nauczania w szkole. Wschodnia strona jest lekka, prawie unosząca się i tworzy zabawny deptak. Strona zachodnia jest twarda, stabilna i tworzy miejsca odpoczynku i życia towarzyskiego.

Po obu stronach nie brakuje różnego rodzaju siedzisk, ławek, leżanek jednostronnych i dwustronnych aby w pełni wykorzystać powstałą przestrzeń. Uczniowie, nauczyciele, badacze i pracownicy często odwiedzają staw w czasie wolnym i przerwach w pracy. Ponadto jest to miejsce pierwszych rytuałów, które nowicjusze odprawiają każdej wczesnej jesieni, w tym samodzielnie zbudowane łodzie o różnym standardzie uczestniczące w morskiej bitwie.

Czytany 132 razy Ostatnio zmieniany środa, 14 luty 2018 09:42

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.