poniedziałek, 17 sierpień 2015 09:24

Przestrzeń publiczna, mała architektura pod i nad ziemią

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Wilhelmina Skwer znajduje się w centrum holenderskiego miasta Leeuwarden. Zespół architektów zieleni HOSPER został poproszony o przeprojektowanie placu oraz jego otoczenia.

Obecny plac mieści nowy budynek muzealny. Ponadto, zgodnie z projektem odnowiono fasady budynków sklepów i mieszkań. Dzięki tej interwencji, rynek stał się miejscem bardziej intymnym, kameralnym. W przyszłości Wilhelmina skwer zostanie wyłączy z ruchu kołowego. Wszystko to ma zapewnić poprawę jakości życia okolicznych mieszkańców.

Oprócz powyższego plan transformacji przewiduje również powiększenie parkingu pod placem i rozbudowę do 700 miejsc parkingowych. Głównym problemem było zasadzenie drzew, na dachu garażu. Kolejnym wyzwaniem było uczynienie placu bardziej kameralnym oferując jednocześnie przestrzeń i elastyczność w różnych zastosowaniach, takich jak plac miejski użytkowany w karnawale, w czasie imprez, a także dla zwykłego ruchu dostaw.

Na placu posadzono wiele drzew które sa chronione przez specjalne osłony drzew, konstrukcje stanowiące jednocześnie ławki. W ten sposób zaprojektowane ławki posiadają naturalny zacieniacz w komplecie. Ławki zostały wykonane z blachy ciętej laserowo i drewnianego siedziska. Konstrukcja jest w pewien sposób analogiczna do ławek Follow, o których pisaliśmy uprzednio.

Projekt – biuro Hosper, Zdjęcia - Pieter Kers

Czytany 1668 razy Ostatnio zmieniany wtorek, 08 wrzesień 2015 07:36

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.