środa, 10 czerwiec 2015 07:42

Przyjazna przestrzeń publiczna i mała architektura w Langley

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

W ramach programu zrównoważonego rozwoju miasta grupa projektowa Hapa Collaborative i miasto Langley razem współpracowali aby ożywić ulicę McBurney Lane w przestrzeni społecznej. Ulica ta znajduje się w samym sercu miasta Langley.

Wzmocnienie połączeń pieszych poprzez Lane, tworzenie elastycznej przestrzeni, aby pomieścić, zintegrować różne przepuszczalne powierzchni, odporne na suszę nasadzenia i infiltrację wód opadowych. Podłączanie zabytkowego centrum miasta Fraser Highway do nowego, współczesnego Douglas Park.
Projekt zawierał powstanie wielu nowych łukowych ławek, schodów oraz wielu nowych roślin, wszystko po to aby powstał nowa przestrzeń publiczna. Jako materiał główny dla schodów i murków posłużyło drewno. Drewno jest materiałem ciepłym i przyjaznym bez względu na porę roku, dzięki temu murki jak i schody mogą pełnić dodatkową funkcję jako ławki uliczne.
Projekt zawierał również likwidację miejsc parkingowych na rzecz wzmocnienia całego terenu jako przestrzeni tylko dla pieszych.
Czytany 1781 razy Ostatnio zmieniany wtorek, 23 czerwiec 2015 13:20

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.