piątek, 12 luty 2016 09:33

Rewitalizacja obszarów postindustrialnych w Danii

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Architekci z grupy POLYFORM wzięli udział w rewitalizacji starego obszaru kolejowego w mieście Aalborg w Danii, na terenie nowej dzielnicy Godsbane Arealet. Przemysłowa historia miejsca była centralnym punktem projektu. POLYFORM zmienił Dawne konstrukcje, szyny kolejowe, tory zostały odkryte i wkomponowane w otoczenie.

Projekt uwzględniał również adaptację do zamieniającego się klimatu. Ulewne deszcze są gromadzone w specjalnych zbiornikach i i następnie przekazywane do systemu w celu uniknięcia zalania miasta. Zarządzanie woda deszczowa uwzględnia wszystkie aspekty. . Budynki w okolicy mają zielone dachy, które pomagają opóźniać zapełnianie się zbiorników wodnych. Powstało zaplecze sportowe z trawnikami umieszczonymi na poszczególnych poziomach, tworząc baseny, które przechowują wodę. Poza tym nie zapomniano, że przestrzeń miejska ma być zaplanowana z myślą o komforcie osób z niej korzystających . Postawiono mnóstwo stojaków rowerowych z uwzględnieniem łatwego dostępu do nich. Oznacza to, że stojaki rowerowe zamontowano w sporek odległości od siebie tek aby rowerzyści mogli wygodnie parkować swoje rowery i aby mieli do nich swobodny dostęp.

Nie zabrakło również ławek miejskich. Ławki zostały wykonane z litych solidnych desek surowych, które pod wpływem warunków atmosferycznych uległy spatynowaniu, zszarzały. W ten sposób ławki swoim wyglądem nawiązują do znajdujących się kiedyś w tym miejscu platform kolejowych. Wszelkie plany były wcześniej konsultowane z mieszkańcami, przez co wszystkie elementy małej architektury znajdują się tam gdzie być powinny i mają formę optymalna dla użytkowników.
zdjęcia -Wichmann+Bendtsen

Czytany 1360 razy Ostatnio zmieniany poniedziałek, 22 luty 2016 10:32

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.