wtorek, 07 marzec 2017 10:52

Sąsiedzki eko - park krajobrazowy Hillside - ławki miejskie jak drewniany dywan

Napisał
Oceń ten artykuł
(1 głos)
Ideą napędową powstania tego 1,4-hektarowego parku sąsiedzkiego w centrum osiedla było stworzenie wielofunkcyjnego ekosystemu. Te wielofunkcyjne i kompatybilne systemy inicjują codzienne zajęcia na świeżym powietrzu, zapewniają ochronę środowiska i zarządzają wodą burzową.
Ten zanieczyszczony obszar ze zdegradowaną populacją ryb przekształcił się w prospołeczny i ekologiczny park sąsiedztwa, co dało w efekcie znaczącą przestrzeń rekreacyjną i edukację ekologiczną w jednym. Ten 1,4-hektarowy park sąsiedztwa znajduje się, w środkowych Chinach, na przedmieściach Changsha, stolicy prowincji Hunan.

Architekt krajobrazu miał za zadanie opracowanie kompleksowej, ale szczegółowej strategii dla parku komunalnego, aby sprostać dwóm wyzwaniom: zapewnić zrównoważony rozwój środowiska istworzyć wielowarstwową otwartą przestrzeń rekreacyjną. W odpowiedzi na wyzwania architekt krajobrazu zaprojektował park łącząc funkcje rekreacyjne i ekologiczne oraz powiązując je ze sobą. Park spełniając skomplikowane wymagania dąży do stworzenia miejsca, w którym życie miejskie może pogodzić się z naturą.

Zamontowano innowacyjny system oczyszczania wody deszczowej. Łączy on wiele otwartych przestrzeni, współdziałających z procesem uzdatniania wody. Tereny rekreacyjne zostały zintegrowane z naturą. Dzieci w parku mają okazję poczuć, dotknąć, poznać i cieszyć się przyrodą w miarę dorastania. W ten sposób elementy przyrody, takie jak światło słoneczne, rośliny, kwiaty, deszcz, potok, bagna, staw, wodospad, ptaki, ryby, żaby, lisy, motyle, owady itp. są częścią ich codziennego życia i będą miały na nie pozytywny wpływ. Konstrukcja placu zabaw jest kompleksowa ma ofertę dla różnorodnych grup wiekowych. Zapewnia równowagę potrzeb rekreacyjnych ludzi i jakości środowiska. Na skraju chronionego wzgórza znajduje się plac zabaw ze zjeżdżalniami, ścianami do wspinaczki, piaskownicą i wielkimi owadami. Bardzo interesującym, a jednocześnie zabawnym projektem jest "drewniany dywan", znajdujący się na krawędzi placu zabaw, będący elementem krajobrazu, miejscem zgromadzeń a także ławkami miejskimi.

System oznakowania dostarcza nie tylko podstawowych informacji, zawiera też ilustracje roślin, procesów naturalnych i inną wiedzę ekologiczną, tak aby ludzie je lepiej zrozumieli.
projekt, zdjęcia - Studio Z + T
Czytany 205 razy Ostatnio zmieniany czwartek, 06 kwiecień 2017 11:15

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.