piątek, 23 maj 2014 12:22

Wielka donica betonowa i bardzo długa ławka parkowa na Leutshenpark

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Przemysł ciężki od dłuższego czasu ma tendencję do wynoszenia się, opuszczania z miast. W efekcie tego procesu, opuszczone przestrzenie sa powoli wypierane przez dzielnice mieszkalne, a urzędnicy głowią się jak nadać powstałej przestrzeni bardziej przyjazny charakter.

Tak sytuacja miała też miejsce w Zurychu w jego północnej części. Jednak pomimo starań urzędników charakter dzielnicy nie zmieniał się zbyt spektakularnie, w związku z czym w 2002 roku rozpoczęto gruntowną przebudowę placu zieleni. Za projekt odpowiadała wyłoniona w konkursie pracownia architektury zieleni w Bazylei – Westpol.

W efekcie powstało dużo nowych ścieżek przyjaznych dla wszelkich sportów kołowych oraz wiele przestrzeni trawiastych. Pośrodku postawiono wielki mur długi na 155m, stanowiący jednocześnie wielką donicę betonową a zarazem siedzisko, mega długą ławkę parkową.

W parku znajduje się zbiornik wodny oraz plac zabaw. Plac zabaw został wypełniony piachem zamiast tartanowej nawierzchni, natomiast do rozmieszczenia lin służących do zabawy posłużyły typowe słupki, pale betonowe jakie zwykle stosuje się wygradzania przestrzeni pieszych i parkingowych.

Posadzono też wiele młodych drzewek, a w koło postawiono okrągłe ławki parkowe, które pełnią funkcje typowych ławek miejskich, jednocześnie pełniąc funkcje osłon na drzewa.

Największy efekt daje jednak piękna instalacja świetlna dzieła T. Huzikera, spektakularnie wyglądająca w nocy.

Zdjęcia - Westpol

Czytany 1920 razy Ostatnio zmieniany piątek, 23 maj 2014 12:36

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.