piątek, 25 kwiecień 2014 10:05

Wielkie zielone ławki parkowe na terenie szkoły

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Ciekawy projekt parku szkolnego powstał w Szwajcarii na obrzeżach miasta Will. Szkoła otoczona jest zabudową przemysłową oraz peryferyjną. Blisko znajduje się była żwirownia i bloki mieszkalne z 1980 roku. Szkoła została wybudowana w 2004 roku, jednak w 2014 roku jej otoczenie zostało całkowicie przebudowane, zrewitalizowane.

Przesunięto parking na obrzeża terenu, co pozwoliło na stworzenie dużej, pięknej otwartej przestrzeni. Utworzono sieć ścieżek parkowych łączących parking z budynkami szkolnymi, z rozsianymi luźno wielkimi zielonymi kanapami. Te wielkie siedziska publiczne to po prostu trawniki, które zostały podniesione, otoczone murkami. Na murkach stworzono siedziska publiczne. Ławki parkowe tyle, że bez oparć, zostały ciekawie wrysowane i stanowią tylko zachętę do skorzystania z pięknego, miękkiego, zielonego trawnika, bo dopiero ten trawnik stanowi prawdziwe siedzisko publiczne dla młodzieży jakie zaplanowano w tym parku.

Podoba mi się niekonwencjonalne, szczególnie jeżeli patrzymy z perspektywy realiów Polski podejście do terenów około szkolnych. Młodzież szkolna też może mieć piękny, estetyczny ciekawie zaprojektowany park, przestrzeń, która zachęca spędzania czasu na świeżym powietrzu nie tylko przy okazji uprawnia sportów.

Projekt Cantonal High School Wil by Robin Winogrond Landschaftsarchitekten wygląda oszczędnie, a moim zdaniem powinien stanowić wzór do naśladowania na zagospodarowanie terenu przyszkolnego małą architekturą.

Czytany 2038 razy Ostatnio zmieniany piątek, 25 kwiecień 2014 10:48

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.