środa, 20 styczeń 2016 08:11

Korzyści płynące z rewitalizacji miejskiej przestrzeni zielonej, zagospodarowywania jej w małą architekturę

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Metclfe Park położony jest na nabrzeżu w handlowej dzielnicy Sydney Pyrmont, przylega bezpośrednio do portu. Istniejący park oferował jeden z najbardziej bezpośrednich widoków na Sydney ale nie oferował żadnej infrastruktury publicznej, poza szerokimi, otwartymi trawnikami, w związku z czym było to miejsce przejściowe, ludzie tylko przechodzili nie zatrzymywali się na dłużej, szli dalej.

Z inicjatywy miejscowych przedsiębiorców stworzono miejsce do odpoczynku, które pozwalałoby wykorzystać potencjał tego miejsca. Ustawiono wiele mebli miejskich, ławki, stoły z parasolami, chroniące zarówno przed słońcem jak i przed ewentualnym deszczem. Ustawiono stół do ping-ponga. Ustawiono również donice i posadzono w nich drzewa. Następnie postanowiono zbadać wpływ nowych elementów na otoczenie. Badano przepływ ludzi, czy się zwiększył oraz rodzaj uprawianych aktywności.

Park został zaprojektowany w celu promowania zdrowia i dobrego samopoczucia oraz lepszego zrozumienia korzyści płynących z miejskiej przestrzeni zielonej.

Ostatecznym rozwiązaniem będzie szereg zaleceń dla właściciela gruntu. Jeśli się powiedzie, i projekt uzyska poparcie wspólnot mieszkaniowych i biznesowych celem będzie dostarczanie kompletnie nowej małej architektury dla Metcalfe Park, pełna rewitalizacja.

Projekt – Aspekt Studio
Zdjęcia - Florian Groehn

Czytany 1639 razy Ostatnio zmieniany środa, 20 styczeń 2016 08:48

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.