wtorek, 04 grudzień 2018 08:59

Ławki parkowe w nowo aranżowanej przestrzeni miejskiej

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Ławki parkowe w nowo aranżowanej przestrzeni miejskiej Ławki parkowe w nowo aranżowanej przestrzeni miejskiej
Zaprojektowany przez architektów Affleck de la Riva, skwer Frères-Charon to zupełnie nowe rozwiązanie w przestrzeni publicznej, która ma ponad 150 lat. Nowy plac zapewnia tożsamość, obywatelską dumę i sporą przestrzeń na zewnątrz do użytku publicznego przez cały sezon. Ustawiono wiele wygodnych tradycyjnych ławek parkowych z typowymi drewnianymi siedziskami, z których można korzystać nawet jak jest zimno.

W projekcie zastosowano prosty, wyrafinowany i minimalistyczny język architektoniczny, aby stworzyć dialog między okrągłymi i cylindrycznymi formami okolicznych starych budynków, a ogrodem dzikich traw, pozostałościami wiatraka i pawilonem parkowym w formie rotundy. Ustawione ławki parkowe maja żeliwne nogi na dając przestrzeni trochę tradycyjnego tonu. Do wyłożenia posadzek skweru i okładzin pawilonu parkowego wykorzystano trwały lokalny granit, który natomiast nadaję przestrzeni akcent nowoczesności. Wszystko to uzupełnia wielobarwny system oświetlenia, który nawiązuje do zmieniających się pór roku.

Cały skwer des Frères-Charon został tak starannie zaprojektowany, aby zapewnić wygodę, bezpieczeństwo i dostęp dla wózków inwalidzkich. Zrównoważone inicjatywy obejmują sadzenie lokalnych gatunków dzikich traw, które mają znaczny wpływ na miejski system nawadniania. Plac jest istotnym elementem większej sieci historycznych przestrzeni miasta Montreal i kluczowym elementem strategii rozwoju turystyki kulturalnej. Istotnym było połączenie nowoczesnych materiałów ze starymi formami jak tradycyjne ławki parkowe, czyniąc tę przestrzeń bardzo uniwersalną i bardzo estetyczną.

Zdjęcia - Marc Cramer
Czytany 73 razy Ostatnio zmieniany czwartek, 03 styczeń 2019 09:43

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.