poniedziałek, 18 grudzień 2017 11:53

Niezwykła w swojej formie kolekcja rzeźbionych ławek stalowych w San Fransisco

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Niezwykła w swojej formie kolekcja rzeźbionych ławek stalowych w San Fransisco Niezwykła w swojej formie kolekcja rzeźbionych ławek stalowych w San Fransisco
Dogpatch Ropewalk, dzielnica poprzemysłowa z budynkami mieszalnymi w San Francisco, gdzie niegdyś było wiele zakładów powróżniczych, zajmujących się produkcją lin, wymagała rewitalizacji, znacznego ożywienia.

Projektem zajęło się Fletcher Studio: Inspiracją było tło wielu wydarzeń historycznych dotyczących tej dzielnicy, chciano jak najbardziej się do tego odwołać aby historia tego miejsca nie uległa zapomnieniu. Dziś nie ma już wielu budynków, bardzo istotnych dla powstania tego miejsca. Projekt miał być hołdem dla tego ważnego rozdziału dziedzictwa przemysłowego San Francisco, sposobem było opowiedzenie historii tego miejsca, poprzez odpowiednie ukształtowanie przestrzeni, utworzenie ścieżki historycznej, deptaka.

W początkowych fazach procesu projektowania badania wykazały, że pierwotna linia brzegowa zatoki była prawie o połowę wyżej w stosunku do obecnego stanu, to fascynujące odkrycie było inspiracją dla głównych elementów projektu, środkowej części ścieżki. Deptak został odpowiednio podzielony na trzy strefy (woda, bagno, brzeg), z których wszystkie reprezentują istotne dla nich cechy.

Plac wodny znajduje się najbliżej tętniącej życiem części tego obszaru, Third Street i jest najbardziej abstrakcyjną i zwiewną z trzech stref. Tutaj duchy przeszłości były inspiracja dla stworzenia niezwykłej w swojej formie kolekcji rzeźbionych stalowych ławek, zaprojektowanych przez Fletcher Studio i wyprodukowanych przez Chambers Art & Design w Oakland. Z tymi ławkami sąsiaduje interaktywna instalacja artystyczna - "Stacja do wiązania liny" - zachęca przechodniów do bezpośredniego zaangażowania się w dziedzictwo regionu.

Strefa "marszu" przyciąga odwiedzających od aktywności "wodnego" kierując przechodniów do bardziej kontemplacyjnego "brzegu". W strefie "bagiennej" główną cechą jest podwyższona promenada z drewna i stali nawiązująca do oryginalnego mola Tubbs Cordage. Promenada jest zawieszona wśród gęstych roślin, które są przeznaczone do zbierania i zatrzymywania wody deszczowej, co sugeruje bagno, które pierwotnie pokrywało tę część linii brzegowej. "Bagno" działa również jako obszar bioreferencyjny, zbierając wodę deszczową dla całego obszaru i wykorzystując nasadzenia do filtrowania zanieczyszczeń i spowalnia uwalnianie wody do kanalizacji.

Strefa "brzegowa" jest najbardziej bezpośrednia pod względem jej znaczenia i symboliki, wykorzystując ponadprzeciętne transformatory jako powierzchnię dla historycznych kolaży i oryginalnych obrazów Fabryki Tubbs Cordage i Ropewalk. Tę stałą wsyawę publiczną otacza plac miejski z ławkami ulicznym i ogromnym stołem ze stali corten zaprojektowanym przez Fletcher Studio, jest to nawiązanie do molo, które niegdyś znajdowało się w Zatoce.

Czytany 253 razy Ostatnio zmieniany wtorek, 02 styczeń 2018 11:57

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.