środa, 02 październik 2019 14:59

Piękny, zielony pasaż miejski w Brukseli

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Piękny, zielony pasaż miejski w Brukseli Piękny, zielony pasaż miejski w Brukseli
Ten podłużny park – Parc de la Senne - położony jest w sercu dzielnicy Masui w Brukseli. Ta cenna przestrzeń została zaprojektowana tak, aby była atrakcyjna pod względem lokalizacji, a także integracji społecznych. Projekt powstał wzdłuż koryta rzeki Zenne, miało to dwojaki cel. Dzięki istniejącej sieci roślinności wzmocniono zarówno tożsamość dzielnicy, jednocześnie łącząc dwie dzielnice miasta. Zespół projektantów miał na celu przewrócić środowisko naturalne w okolicy, zwiększając różnorodność biologiczną, dzieląc park na cztery części.

„Natural Senne”: zbudowana głównie wokół sektora mieszkaniowego, charakteryzuje się bujną zielenią, co znacznie zwiększa obecność roślinności w dzielnicy. Parc de la Senne stał się zatem zielonym płucem okolicy.

„Playful Senne”: to kolejny aspekt, który został celowo włączony do tego obszaru miejskiego. Plac zabaw został zlokalizowany w miejscu, gdzie większość elewacji budynku jest pozbawiona okien, dzięki czemu uciążliwość w postaci hałasu spowodowana aktywnością maluchów została zniwelowana do maksimum.

Część „Senne Garden Square”: jest to główne miejsce spotkań mieszkańców i przechodniów. Wyposażono ja w liczne elementy małej architektury. Postawiono wiele ławek miejskich oraz wkomponowano leżaki miejskie. Meble miejskie zostały ustawione trochę na uboczu całej ścieżki aby zapewnić komfortowy wypoczynek, a także przestrzeń sprzyjającą integracji międzypokoleniowej.

Część „Cultivated Senne”: wspólny ogród warzywny . Ekspozycja tej części parku na południowy zachód sprawia, że ​ to dobrze nasłonecznione, roślinne środowisko, przynosi stały, dodatkowy zarobek dla okolicznych gospodarstw domowych o niskich dochodach.

Taki układ parku jest dość nietypowy, jego wzdłużny kształt odbiega od tradycyjnego kwadratu ale też daje inspirację, w ilu ciekawych miejscach można stworzyć parki, mimo pozornie niekorzystnych warunków zagospodarowania istniejącej już infrastruktury. Trochę zieleni, trochę ławek miejskich i mamy idealne miejsce do odpoczynku i spotkań.

Projekt i zdjęcia - La Compagnie du Paysage

Czytany 216 razy Ostatnio zmieniany piątek, 27 grudzień 2019 15:59

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.