czwartek, 27 listopad 2014 14:19

Zieleń miejska zamiast parkingu

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Fundacja Billa i Meliny Gates przekształciła 12-hektarowy stary parking w centrum Seattle w ekologiczną zieloną przestrzeń. Architekci krajobrazu stworzyli zieloną przestrzeń miejską, która ma służyć integracji pracowników a także sprzyjać ich regeneracji w miejscu pracy.

Wcześniej, zanim jeszcze powstał parking w tym samym miejscu znajdowały się torfowiska, jednak wraz z rozwojem miasta stawały się one szybko wielkim pełnym substancji chemicznych jeziorem. Wszystkie okoliczne fabryki wypuszczały tam swoje nieczystości, ścieki. Tak więc z biegiem czasu postanowiono pokryć to wszystko ostatecznie asfaltem, który szybko wykorzystano jako wielki parking. Fundacja Billa i Melindy Gates postarała się aby tej przestrzeni przywrócić pierwotny charakter, wszystko to zgodnie z założeniami fundacji , której głównym celem jest "pomóc wszystkim ludziom prowadzić zdrowe i produktywne życie", do czego potrzebne jest przyjazne otoczenie.

Tak więc architekci stworzyli przytulną i dobrze urządzoną przestrzeń. Powstały nowe chodniki łączące budynki. Powstało dużo miejsc do siedzenia. Postawiono ciekawe ławki parkowe, ławki miejskie, wybudowano siedziska nad samą wodą.

Czytany 2219 razy Ostatnio zmieniany czwartek, 27 listopad 2014 14:55

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.