środa, 24 kwiecień 2019 10:59

Biblioteka miejska jak wielka ławka parkowa

Napisał
Oceń ten artykuł
(1 głos)
Olivier Ottevaere i John Lin ukończyli drugą fazę The Pinch, biblioteki i centrum społeczności dla wioski Shuanghe w dzielnicy Yunnan (Chiny).

Wnętrze i zewnętrzna część biblioteki zostały ukończone w drugiej fazie. Kratownice rozciągają się w dół, aby podtrzymać serię wiszących półek. Proste ławki szkolne są używane jako siedzenia. Konstrukcja ławek została w przemyślana w całości drewniana, nadając im naturalny charakter, odpowiedni dla otoczenia. Ściany z poliwęglanu można otwierać, tworząc otwartą przestrzeń łączącą kwadrat.

Cała konstrukcja ma formę przypominająca wielką ławkę miejską i taras w jednym. Na dach biblioteki można swobodnie wejść i korzystać z niego jak z ławki parkowej. Forma bryły biblioteki jest nowoczesna jednak kształtem dobrze się wkomponowuje w górzyste otocznie wioski.

Zdjęcia - Olivier Ottevaere i John Lin

Czytany 58 razy Ostatnio zmieniany czwartek, 02 maj 2019 12:52

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.