wtorek, 14 maj 2019 10:30

Długoterminowa strategia rozwoju jest kluczem do nowej tożsamości przestrzeni miejskiej

Napisał
Oceń ten artykuł
(1 głos)
Długoterminowa strategia rozwoju jest kluczem do nowej tożsamości przestrzeni miejskiej Długoterminowa strategia rozwoju jest kluczem do nowej tożsamości przestrzeni miejskiej
Pozostałości historycznej ceglanej promenady były punktem wyjścia do rewitalizacji Fanø Bad, terenu wypoczynkowego na obszarze gminy Fano w Danii.

Przy niewielkim budżecie nie zawsze można przekształcić wszystko na raz, ale dokonując kilku przemyślanych zmian, można wyznaczyć kierunek na przyszłość. Fanø Bad ma wspaniałą przeszłość związaną z turystyką nadmorska dzięki otoczeniu przez morze z każdej strony, przez morze Pólnocne i morze Wadden. Jednak unikalny klimat miejsca zanikł - miasto wydawało się wyeksploatowane, a połączenie z pięknym otaczającym krajobrazem było słabe. Postanowiono odkryć na nowo wizualną i namacalną historię miasta. Wyszukano pozostałości starej ceglanej promenady i wykorzystano je jako pomost między historycznym i obecnym miastem, co doprowadziło do długofalowej strategii rewitalizacji miasta.

Pierwszy ośrodek kąpielowy w Danii został otwarty w Fanø w latach 90. XIX wieku i stał się miejscem docelowym dla wyższych uczelni w Danii, Niemczech i Austrii. Główną atrakcją nie były szerokie plaże, wyjątkowe światło czy świeże powietrze, ale możliwość obserwowania innych a także spacery po mieście. Kiedy po raz pierwszy projektanci dotarli do Fanø, miasto podupadało, a lokalne firmy walczyły o przetrwanie. Nowa strategia rozwoju odnosiła się do problemów, których doświadczono w Fanø Bad - samochody i parking wydawały się ważniejsze niż ludzie, szeroka droga pozwalała samochodom jeździć zbyt szybko, a wiele firm szukając ciszy chowało się za płotami, aby uniknąć hałasu ulicznego przez co były niewidoczne i mało dostępne. Brakowało mebli miejskich, ławek parkowych, koszy ulicznych.

W ten sposób główna atrakcja, czyli spacery po mieście zaczęła tracić na znaczeniu.

Nowy projekt składa się tylko z kilku elementów inspirowanych historią i lokalnymi tradycjami: nowej miejskiej promenady, która zmienia hierarchię między ludźmi i samochodami, dębowe siedziska, ławki miejskie i latarnie miejskie, aby zmniejszyć skalę i osłonić miejsca spotkań nową roślinnością, zbliżyć naturę i miasto.

Miasto zostało podzielone na dwa główne obszary, aby wzmocnić poczucie miejskości, jedna część miała być zagęszczona przez czyste centrum miasta, a druga część powinna być zintegrowana z otaczającym krajobrazem. Prędkość ruchu została ograniczona, a Strandvejen przekształcono w interesującą miejską promenadę, która łączy wiele ścieżek, tras pieszych i otaczający krajobraz. Lokalne firmy ponownie otworzyły się na ulicę, tworząc wymianę interakcji, sprawiając, że promenada jest interesującym miejscem do odwiedzenia pieszo. Meble uliczne tworzą przestrzeń na odpoczynek i zabawę, okrągłe ławki miejskie, to nie tylko siedziska ale także plac zabaw dla dzieci. Meble, urządzenia miejskie to także schronienie przed surowym wiatrem zachodnim, po spacerze na plażę.

Projekt - MASU Planning
Zdjęcia - Kirstine Autzen

Czytany 93 razy Ostatnio zmieniany poniedziałek, 01 lipiec 2019 11:31

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.