sobota, 17 czerwiec 2017 08:05

Mała architektura na uniwersytecie w Perth w Australii

Napisał
Oceń ten artykuł
(1 głos)
Szkoła medyczna w Curtin oferuje nową nowoczesną infrastrukturę dydaktyczną, wyposażoną w najnowocześniejszą technologię, nowoczesne miejsca do nauczania i nauki oraz zieloną przestrzeń , które stanowią efekt najnowszych badań opartych na doświadczeniach studentów i wyników nauczania, a także wyrażają zaangażowanie uczelni w innowacje, co ma na celu zwiększeniu efektywności pracy studentów i pracowników uczelni.

Budynek i jego otoczenie zewnętrzne są postrzegane jako pojedyncza propozycja integrująca nauczanie i uczenie się, które nie ograniczają się jedynie do zabudowy zbudowanej zgodnie z tradycyjnymi modelami budynków edukacyjnych. Zamiast tego przestrzenie wewnętrzne i zewnętrzne były starannie połączone i zgrane, skoordynowane, zapewniając między nimi fizyczny i wizualny przepływ. Projekt osiągnął jeden ze wskazanych celów "do osiągnięcia współczynnika nieformalnego do formalnych przestrzeni nauczania 70:30", uwzględnia to fakt, że większość kształcenia odbywa się poza i po formalnym nauczaniu.

Celem PLACE Laboratory bo tak się nazywa cały projekt, było zbudowanie miejsca i przestrzeni w obrębie kampusu, odpowiedniego do nauki i pracy dla studentów, nauczycieli i personelu. Pojęcie zaprojektowania przestrzeni jako "kreatywnego katalizatora", w którym inspirujące środowisko w ogrodzie, takie jak odpowiednie rozmieszczenie wszystkich elementów w tym małej architektury, może ułatwić interakcje społeczne, wspomóc zaangażowanie zmysłów, współpracę i możliwość pojawienia się nowych pomysłów i innowacji. Na zewnątrz uniwersytetu przed głównymi wejściami ustawiono wiele ław, ławek, wraz z odpowiednio dużymi zacieniaczami, daszkami, pozwala to na swobodną prace w słońcu czy w deszczu. U nas, w Polsce, przed słońcem chowamy się stosunkowo żako ale konstrukcje chroniące przed deszczem i wiatrem na pewno znalazłby by u nas zastosowanie.

Fotografie: Dion Robeson
Czytany 110 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.