czwartek, 10 styczeń 2013 07:57

Przemyślana kompozycja przestrzeni miejskiej sposobem na brzydkie podwórka

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Albo nie doceniam wielkości tego projektu albo nie wiem co ale wydaje mi się dosyć prosty. Zwykłe zagospodarowanie skweru, placu, kawałka przestrzeni. Jednakże efekt znakomity. Trochę ławek, trochę trejaży i zieleń, a dokładnie róże. Jestem zachwycona tym projektem. Byłoby wspaniale gdyby u nas w Polsce również tak były zagospodarowywane nasze podwórka.

Nasze podwórka są zwykle zaniedbane, smutne. Jednakże przede wszystkim zaniedbane. Nawet jeżeli ktoś w końcu postanowi się o nie choć trochę zatroszczyć, to najczęściej zakupi parę nowych ławek, lub poprzestanie na renowacji starych i już, tyle, koniec. Nic więcej na takim podwórku się już nie wydarzy. Rzadko kto myśli o podwórku całościowo. Nie jestem pierwsza, która zawraca uwagę na to, że nasze podwórka są brzydkie. Co jakiś czas powstają konkursy pod tytułem: Najbrzydsze podwórko. Ma to zapewne zwrócić uwagę na obecny stan i zachęcić do przeprowadzania zmian. Podpisuje się obiema rękami.

Tak jak chociażby projekt, którego zdjęcia załączam. Plac nieduży. Ławek wcale nie za dużo. Po prostu ciekawy sposób ich ustawienia, odpowiednie rozmieszenie zielenie. Sprawiają, że skwer nabrał przytulności. Pnące rośliny stworzyły zielony dach, tak więc siedząc w „środku” można się poczuć jak w kawiarni. Bardzo istotną rolę stanowi zamknięcie przestrzeni otaczającą zielenią i ustawienie ławek frontem do alejek i frontem do siebie. Takie rozmieszczenie nadają nie tylko przytulności ale także powoduje, że użytkownicy są bardziej zaktywizowani do interakcji. Użytkownicy ławek są tak jakby przymuszeni do rozmowy ze sobą gdyż siedzą bardzo blisko siebie. Użytkownicy ławek sa także przymuszani, zachęcani do zwracania uwago na siebie nawzajem poprzez ustawienie ławek w bardzo ciasnych alejkach. Nie sposób przejść niezauważonym. Tego rodzaju projekty zdecydowanie nie sprzyjają izolacji, anonimowości, alienacji.

Courthouse Square by Janet Rosenberg & Studio, CS&P Architects, Susan Schell


Czytany 2164 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.