poniedziałek, 22 luty 2016 10:34

Pozytywna przestrzeń miejska – Izrael Plac w Kopenhadze

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Plac Izraela jest umieszczony w górnej części zabytkowych murów obronnych Kopenhagi. W 1970 roku wybudowano tu największy parking podziemny w północnej części Europy. Niestety tworząc podziemny parking nie zadbano o jego część wierzchnią. Plac był nieestetyczny i nie zachęcał do żadnych działalności. Postanowiono to zmienić.

W 2008 roku rada miejska w Kopenhadze zawarła porozumienie w sprawie gruntownej renowacji placu, której efektem miało być stworzenia otwartej przestrzeni, która miała zachęcać mieszkańców do rozwoju, otwarcia się na innych a także zachęcić mieszkańców do angażowania się w życie i aktywności na świeżym powietrzu. Jedyna barierą do angażowania się w aktywne życie miały być te umysłowe.Projekt stworzyli Sweco Architekci. Swoim wyglądem plac miał przypominać latający dywan.

Aby stworzyć przestrzeń, która by zapraszała wszystkich i spełniała zarazem różne funkcje, na powierzchni placu zostały utworzone następujące obszary:

  • Okrągłe oczka, wypełnione trawą i drzewami oraz otoczone ławkami parkowymi tym samym tworząc zieloną miejską przestrzeń do spędzania wolnego czasu, przesiadywania i biwakowania.
  • Obszary, które zachęcają obywateli do działań sportowych: boisko do gry w piłkę, jeżdżenia na rolkach, łyżwach i do innych gier plenerowych.
  • Schody w narożnikach, które mogą być wykorzystane jako punkt obserwacyjny, z którego można zobaczyć co się dzieje na placu, i na pięknych zielonych terenach pobliskiego Orsteds Park.
W ten sposób Izrael Plac został zaprojektowany, aby być idealnym skwerem miejskim dla każdego mieszkańca jak i gościa, został stworzony do odkrywania życia miejskiego. Specjalne połączenie placu do H.C. Ørsteds Park
Czytany 1485 razy Ostatnio zmieniany poniedziałek, 22 luty 2016 10:48

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.