sobota, 10 luty 2018 07:20

Krzesła miejskie zamiast ławek na skwerze Brotogret

Napisał
Oceń ten artykuł
(1 głos)
Krzesła miejskie zamiast ławek na skwerze Brotogret Krzesła miejskie zamiast ławek na skwerze Brotogret
Bollnäs to miejscowość położona w historycznej szwedzkiej prowincji nad jeziorem Varpen. Pomysł na projekt skweru i przyległych uliczek miał nawiązywać do miejscowych barwnych wiejskich tradycji obecnych w tym miejscu, w każdym domu. Skwer Brotorget odradził się jako serce miasta, miejsce, w którym nic nie ma i za każdym razem jest coś.

Brotorget opiera się na otwartej i elastycznej przestrzeni, mającej zdolność do takich działań, jak handel, rzemieślnictwo, koncerty, wykłady, spektakle i wydarzenia. Rzędy młodych brzóz odzielają plac Brotorget od ruchu na ulicy Nygatan, jednocześnie pozwalając na kontakt ze wszystkimi fasadami wokół placu. Krzaki, drzewa, rozproszone między miejscami do siedzenia, wyznaczają centralną część placu.

Nawierzchnia skweru nawiązuje do tradycji koronkarstwa i hafciarstwa w tej prowincji, czyli Hälsingland. Podłoże jednoznacznie deklaruje swoją tożsamość i odzwierciedla znaczenie placu jako miejsca spotkań o znaczeniu regionalnym. Brotorget to miejsce, w którym można być i widzieć. W najbardziej zalanej słońcem części placu znajduje się wiele stałych stołów i krzeseł, które są idealnym miejscem na wszystko. Zaproponowany kształt mebli miejskich nawiązuje stylem do typowych mebli kawiarnianych, co nadaje placu bardziej charakter salonu niż parku.

Scena jest ważną częścią skweru Brotorget. Czerwona scena przycia wzrok całego placu i jest ważnym symbolem pogłębienia zrozumienia Bollnäs i jego kultury. Scena jest ukształtowana bez tylnej ściany i ma linię dachu inspirowaną pagórkami Hälsingland. Scena posiada zewnętrzne pokrycie z czerwonej sosny i trocin, co stanowi kolejny związek z tradycją Hälsingland. Podłoga scenyjest drewniana i może służyć również jako zadaszona część wypoczynkowa, miejsce do tańca i spontaniczne występy dla wszystkich grup wiekowych. Scena posiada wbudowane wyposażenie audio, które można aktywować i zdalnie sterować za pomocą przypisanego telefonu. Południowa krawędź sceny tworzy obszerny teren służący zwykłemu wygrzewaniu się na słońcu. Scena jest otwarta z dwu stron, otoczona taflą delikatnej brzozy.

Meble miejskie i całe wyposażenie placu ma służyć wszystkim rozbieżnym potrzebom. Zawsze ma być dużo miejsc do siedzenia, co oznacza, że ​​ludzie mogą odzyskać Brotorget jako publiczny salon, miejsce spotkań i miejsce, w którym chce się być. Miasto zaprojektowało krzesło Bollnäs z towarzyszącym mu stołem, stworzonym specjalnie na potrzeby tego projektu. Krzesła i stoły są przymocowane do podłoża i są dostępne przez cały rok, z kolorami opartymi na niuansach czerwieni i pojedynczych kawałków żółtego, inspirowanych kolorami okolicy. Na placu jest znacznie mniej ławek niż przywykliśmy, ich miejsce zastąpiły owe krzesła.

Zdjęcia - Johan Fowelin
Czytany 100 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.