wtorek, 24 lipiec 2018 14:25

Zielony park wokół szkoły z nowoczesnymi rozwiązaniami małej architektury

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Zielony park wokół szkoły z nowoczesnymi rozwiązaniami małej architektury Zielony park wokół szkoły z nowoczesnymi rozwiązaniami małej architektury
W Hokksund w Norwegii teren wokół jednej ze szkół średnich został tak dobrze i dokładnie zaprojektowany, że może stanowić świetny wzór dla innych placówek tego typu.

Przestrzeń była dość ograniczona, stanowił ją płaski teren bez szczególnego widoku na otaczający krajobraz. Dużym plusem było to, ze teren jest otoczony rzędem dużych, pięknych lip i ładnych głogów. Od zachodniej strony przestrzeń graniczy ze składem kolejowym.

Istotnym elementem było odpowiednie zaplanowanie parkingu rowerowego i ruchu ulicznego.

Zaprojektowano dwa duże obszary do parkowania rowerów, jeden blisko głównego wejścia, a drugi obok sali gimnastycznej, z wystarczającą ilością miejsca dla 250 rowerów. Stojaki rowerowe zostały rozmieszczone tak aby wygodnie można było mocować rower ale także komfortowo nim odjechać bezkolizyjnie.

Projekt kładł nacisk na stworzenie atrakcyjnych, zróżnicowanych i ekscytujących zajęć dla dzieci i młodzieży o różnych potrzebach i umiejętnościach, zarówno w trakcie, jak i po godzinach lekcyjnych. Obok głównego wejścia wita uczniów zielona przestrzeń pokryta jest sztuczną trawą ze względu na intensywne użytkowanie, z miejscami do wypoczynku, zamkniętym terenem do gry w piłkę, parkiem łyżwiarskim / kolarskim, boiskiem do siatkówki plażowej Elewacja wzdłuż szopy na śmieci służy jako ściana, rampa do skoków, jazdy na rolkach i deskorolkach.

Ławki szkolne, pokryte jasnym pomarańczowo-gumowym asfaltem znalazły swoje w centrum przestrzeni. Dzięki wydłużonemu kształtowi i umiejscowieniu, konstrukcja funkcjonuje zarówno jako klasa zewnętrzna a także trybuny użytkowane w trakcie zajęć na zielonej części boiska szkolnego. Użytkownicy mogą zdecydować, czy usiąść, położyć się, być widzem, uczyć się czy po prostu zjeść posiłek.

Istniejące już wcześniej, duże drzewa zostały zachowane, teren został wkomponowany pomiędzy, bez konieczności wycinki.

Obszar zewnętrzny jest dostosowany do wymagań dostępności dla wszystkich, a wszystkie zajęcia są dostępne dla osób niepełnosprawnych. Winda zapewnia dostęp do dachu. Przejścia nie przekraczają nachylenia 1:20. Od przystanku autobusowego do głównego wejścia prowadzi widoczna linia prowadząca.

Zdjęcia - Østengen & Bergo
Czytany 27 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.