poniedziałek, 09 kwiecień 2018 07:06

Świadome projektowanie zasobów. Minimalizacja ilości mebli zewnętrznych poprzez wielofunkcyjność

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Świadome projektowanie zasobów. Minimalizacja ilości mebli zewnętrznych poprzez wielofunkcyjność Świadome projektowanie zasobów. Minimalizacja ilości mebli zewnętrznych poprzez wielofunkcyjność
Projekt biura HarrisonStevens na terenie Holyrood North w Edynburgu to unikalny plan rewitalizacji miejsc posiadających istotne historyczne tło, dostosowując je jednocześnie do współczesnych potrzeb.

Projekt miał na celu zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie studentów studiów podyplomowych i zagranicznych, studiujących w Edynburgu na przestrzeń publiczną. Oczekiwano, że potrzeba ta zostanie zaspokojona poprzez wyjątkowy plan rewitalizacji zabytkowej przestrzeni.

Ważne było aby przy planowaniu pamiętać o kontekście lokalnym i znaczeniu międzynarodowym rewitalizowanej przestrzeni.

W ramach światowego dziedzictwa UNESCO, stare miasto Edynburga jest wyjątkowym miastem i charakter ten miał być utrzymany. Ważnym elementem projektu było też wykorzystanie naturalnego światła niezmiernie istotnego w tak gęstym środowisku miejskim. Związek pomiędzy światłem i cieniem został uzyskany poprzez odpowiednie operowanie zamkniętą i otwartą

Główną inspiracją projektu przestrzeni był okoliczny krajobraz wulkaniczny Arthur's Seat i Salisbury Crags. Cała gama materiałów użyta zarówno na chodnikach, jak i budynkach, jest bezpośrednim nawiązaniem do otaczającej przyrody.

Rozwiązania projektowe zostały zaprowadzone dzięki zapewnieniu wolnego przepływu, wspólnej powierzchni i przestrzeni publicznej, która maksymalizuje wykorzystanie i zintegrowanie urządzeń w celu zmniejszenia bałaganu, chaosu. Ilość mebli została ograniczona do minimum, a gromadzenie odpadów zostało zaplanowane w podziemnych lub wewnętrznych pojemnikach, aby zapobiec nagroamdzeniu koszy ulicznych na poziomie ulicy.

W sferze publicznej i na szerszych powierzchniach wspólnych, kalkulacja kosztów cyklu życia miała decydujący wpływ na pragmatyczne rozwiązania projektowe i wybór materiałów. Podstawowa koncepcja sprawiła, że wybory materiałowe i detale zostały przetestowane przez intensywne użytkowanie w trudnym terenie. Konieczne rozwiązanie problemu dużych różnic poziomu nawierzchni wymagało zoptymalizowanego i efektywnego wykorzystania zasobów. Tam, gdzie ściany były niezbędne, aby zniwelować różnice poziomu, zaprojektowano je tak, aby zawierały element do siedzenia. Wszędzie gdzie się dało zaprojektowano naturalne przypadkowe miejsca przeznaczone siedzenia ale i nie tylko, zapewniając im słoneczny aspekt lub inspirujący widok.

Zdjęcia – HarrisonStevens
Czytany 113 razy Ostatnio zmieniany środa, 22 sierpień 2018 09:39

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.